Share This Article
Merhaba, bu metin Etsy’de satış yapmayı düşünen ama nereden başlayacağını bilemeyenlere ve henüz yeni başlamış olanlara rehberlik etmek ve aklına takılabileceğini düşündüğümüz soruların cevabına ulaşması için acemi ama araştırmacı bir satıcı tarafından hazırlanmıştır.
Vazgeçilmez ilk kuralımız e-ticaret geneli için de geçerli olan SABIR. Sizi uzun soluklu ve bol araştırma dolu bir süreç bekliyor. Kıymetli zamanınızı en verimli şekilde yönetmeniz için size bu yollardan çok kısa zaman önce geçmiş biri olarak bazı önerilerim olacak. Uyarı: Cevapladığım hiçbir soru veya açıkladığım hiçbir konu Etsy Seller Handbook bilgilerinden daha geçerli değildir. İlk tavsiyem de mümkün olduğunca buradan okumalar yapmanızdır. Başlamadan önce spesifik aradığınız bir konu varsa CTRL + F yapıp aradığınız konuya gidebilirsiniz.
Etsy gibi pazar yerlerinde mağaza açmadan önce olabildiğince bilgi edinmek ve edinilen bilgiler doğrultusunda hazırlık yapmak çok önemlidir. Etsy il Gelir YouTube kanalında dört videoluk genel eğitim serisi ve kısa anlatım videoları olduğu gibi pek çok hayallerine kavuşmuş başarılı satıcının başarı hikayesini izleyebilirsiniz. Satıcıların deneyimlerinden ve tavsiyelerinden istifade edebilirsiniz. HobiKobi Discord kanalına katılarak aklınıza takılan konuları sorabilir ve içeriklerden faydalanabilirsiniz.
Aklınıza pek çok soru gelebilir, bu oldukça doğaldır. Şirket nasıl açacağım, kargolar nasıl gönderilecek, suspend nedir… Bu sorular yeni başlayan herkesin aklına gelmiştir ve çoğunun cevaplarını bu metinde rahatça bulabileceksiniz.
Daha önce Türkiye pazarında ve/veya başka uluslararası pazar yerlerinde satış yapmış olabilirsiniz. Ya da daha önce hiç ticaret yapmamış da olabilirsiniz. Hepiniz için ufak tavsiyelerim olacak.
Türkiye pazarında iyi kazançlar elde etmiş ve yurtdışına açılmayı düşünenleriniz için ilk tavsiyem ürününüzün yurtdışında karşılığı ve alıcısı olup olmadığını araştırın. Farklı bir kültüre satış yapacağınızın bilincinde olup ürününüze yenilik ve geliştirmeler katabilirsiniz. Bu konuda Etsy içerisinde araştırma yapabileceğiniz gibi Toolsy’e ücretsiz üye olup kategorinizde en çok satılan, beğenilen ürünleri inceleyip ilham alabilirsiniz.
Daha önce farklı uluslararası pazar yerlerinde satış yapanlar için en önemli tavsiyem, yeni bir platformda olduğunuzu ve kurallarından algoritmasına pek çok farklılık içerdiğini unutmayın. Ticari tecrübenizin size kattığı bakış açısı çok işinize yarayacak ama kendinizi muhakkak Etsy araştırmaları yaparak geliştirin.
Hiç ticaret/e-ticaret yapmamış olanlar yola benim gibi başladınız demektir. Tecrübeli arkadaşlarımız der ki ‘’Başına e gelince de ticaret, ticarettir’’ Muhakkak şahıs şirketinizi açın ya da benim ürünlerim gibi ürünleriniz şartlara uygunsa esnaf muafiyet belgesi alın. Muafiyet konusundan da ilerleyen kısımlarda dilimin döndüğünce bahsedeceğim. Tüm bu evrak işleri olurken de kendinizi Etsy konusunda eğitmeye devam edin.
Araştırmalarınızı yaparken HobiKobi’deki pek çok kıymetli makaleden derinlemesine faydalanabilirsiniz. Tüm kaynakları inceledikten sonra elinizde hala aradığınız sorunun cevabı yoksa sizi discord kanalımıza bekleriz.
ETSY
- Etsy’de ne satabilirim, yasaklı ürünler nelerdir?
Etsy’de el yapımı ürünler (örgü kazak, seramik kupa, nakışlı örtü, baskılı tekstil ürünleri) vintage ürünler ( en az 20 yaşındaki ürünler) ve ara malzemeler (düğme, iplik, el işi kağıtları…), tarot falı gibi metafizik hizmetler satılabilir. Tüm bu konuda daha detaylı bilgi için makalemizi ve etsy helpten bu linki ve makaleyi inceleyebilirsiniz.
Burada kafa karıştırıcı kısım el yapımı ürünler olabilir, Etsy’de ufak bir gezinti yaptığınızda el yapımı olmadığını düşündüğünüz kişiselleştirilmiş ya da (isim baskılı kalem kutusu, havlu, kolye…) tasarım ürünler (dijital ürünler, baskı yapılmış tişörtler, kıymetli metallerden üretilmiş tasarım takılar vb.) görebilirsiniz. Etsy politikası gereği el yapımı kategorisinde satış yapmak için o ürünü üretmeniz ya da tasarlamanız gerekmektedir. Eğer ürünlerinizi tasarlıyor ama başka biri üretiyorsa bunu üretim ortaklarınızda paylaşmanız Etsy’nin şeffaf olmanız beklentisini karşılayacaktır. Daha detaylı bilgi için Etsy kurallarını inceleyebilirsiniz.
- Etsy’de al sat yapabilirmiyiz?
Evet, sadece iki kategoride bu mümkündür. Etsy, Craft & Crafts Supply ve Vintage kategorilerinde al sat yapmaya izin verir.
- Etsy’de Mağazada Doldurulması Gereken Kısımlar Nedir, Nasıl Doldurulmalıdır?
Mağazanızı açtığınızda bir mağaza adı belirlersiniz bunu dilediğinizde belli bir sefere kadar değiştirebilirsiniz. Ardından mağaza adınızın altında ufak bir karakter sınırlı alan vardır, bu alan Google aramaları için de önemlidir. Ürününüzü tanımlayan keywordler ekleyebilirsiniz. Banner’ınızı vitrininiz gibi düşünebilirsiniz yüksek çözünürlüklü Etsy’nin istediği formatlarda sattığınız ürünleri içeren o an mağazanızda bulunan indirimleri duyurabileceğiniz bir mağaza vitrini olarak kullanabilirsiniz. Anons kısmına mağazanızla ilgili önemli duyuru ve kampanyalarınızı paylaşabilirsiniz. About kısmı için kendinizi, yaptığınız işi, ürünlerinizi, çalışma ortamınızı ve ekip arkadaşlarınızı tanıttığınız 1 adet video ve 5 farklı foroğraf ekleyebilirsiniz. About kısmında hem kendi hayatınızdan, sanatçı kişiliğinizden, hem ürünlerinizden hem müşterilerinize sunmak istediğiniz hizmetlerden bahsedebilirsiniz. Mağaza politikalarınızı Etsy’nin size sorduğu sorulara size uygun olan hazır cevabı ekleyerek rahatça oluşturabilirsiniz. Shop members kısmına eğer varsa takım arkadaşlarınızı görev tanımları ve kısa bir hakkında kısmı ile ekleyebilirsiniz. FAQ kısmını oluştururken Etsy’nin oluşturduğu hazır sorular ürünlerinize uygunsa onlardan başlayabilirsiniz. Dilerseniz kendiniz de ek sorular oluşturup cevaplayabilirsiniz. Mağazanızda zaman geçtikçe müşterilerden gelen sık sorular ile burada yeni düzenlemeler yapabilirsiniz.
- Eski bir mağazam var pek ilgilenmemiştim, yenisini mi açayım bu hesaptan mı devam edeyim?
Etsy yeni mağazaları yeni listeleri belli süreliğine ön plana çıkarır. Eski mağazanızdan devam edebilirsiniz. Listeleme yaptıkça öne çıkacaksınızdır. Eski bir açılış tarihi ve hiç satış olmaması müşterileriniz için önemli bir kriter sayılmaz. Önemli olan ürününüz.
- Etsy’e yeni üye oldum ve şahıs şirketim ya da muafiyet belgem bulunuyor. Vergi numarasını nereye yazmam gerekiyor?
Öncelikle hesap türünüzü individual olarak seçtikten VAT ID kısmına başına TR ekleyerek vergi numaranızı ekleyebilirsiniz.
- Etsy’e yeni üye oldum ve LTD şirketim bulunuyor. Vergi numarasını nereye yazmam gerekiyor?
Öncelikle hesap türünüzü Business seçtikten sonra vergi business register number kısmına ticaret sicil numaranızın ilk 6 hanesini giriniz.
- Etsy’de yeniyim satış rehberi var mı?
Olmaz mı, elbette var. Damdan düşen biri olarak tavsiyem acele etmeyin. Pek çok bilgiye edindikten sonra mağazanızı ihtiyacı olan hazırlığı da tamamladıktan sonra Etsy Dünyasına hızlı ve mutlu bir giriş yapmaya özen gösterin. Ama pek çok tecrübeli ve ikinci mağazasını açmış satıcı ilkine göre daha özgüvenli bir giriş yapar. Mağazayı açtıktan sonra da öğrenmeye gelişmeye devam. Ben oldum demeden çabalarsanız hayalinizdeki başarıya daha yakınsınızdır. Makalemiz ve YouTube kanalımızdaki eğitim serimiz tam size göre.
- Yeni Başlayanlar için Etsy seo, arama rehberi
Eğer benim gibi bu taraklarda beziniz yoksa işler oldukça karışık başlıyor. Adım adım ilerlemek ve mantığını çözmek için bu makaleyi okuduktan sonra pek çok deneme yanılma ve gözlemle bu işi kavrayabilirsiniz. Önceliğiniz çokça bilgi edinip az hatayla denemeler yapmak olsun.
- Çok satanları kopyalasam bende çok satar mıyım?
Hayır, Etsy kopyalamayı sevmez. İlham alabilirsiniz fakat kopyalayamazsınız. Bu konuda keyword araştırmalarınızda Toolsy’den destek alabilirsiniz. Elbette önce kullanım videolarını izleyerek verimliliğinizi arttırabilirsiniz. Hiçbir program size çok satış yapmayı vaad edemez. Bu sizin çabanızla ve uygun adımlar atmanızla gerçekleşecektir.
- Hesabınızın Suspend Olma Sebepleri?
Suspend kelimesi bu işe girmeyi düşünürken beni çok tedirgin ediyordu fakat fark ettimki oyunu kurallarına göre oynayanların korkacağı bir şey yokmuş. Suspend hakkında detaylı bilgi için bu makaleyi okuyabilirsiniz.
- İlk satışı ne zaman yaparım?
Belli bir zaman vermek doğru olmaz. Bu sizin ürününüze, Etsy çalışmalarınıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Zamandan ziyade yeni mağazalarda ilk 500 mağaza visitinde ilk siparişin alınması beklenir. Tabii bu sayılara bağlı kalmak ve kendinizi kıyaslamak tam anlamıyla doğru değildir. Her ziyaretin siparişe dönüşme ihtimali varken biz sadece şimdiye kadar toplanmış veriler üzerinden ihtimalleri konuşabiliriz. Başlangıç esnasında sayılara takılmadan araştırmaya, çabalamaya ve mağazanızla ilgilenmeye devam edin. Benim ilk siparişim 800-900 arası bir visite ulaştığımda gelmişti. Çok daha düşük visitlerde ilk siparişini alan pek çok satıcı vardır. Mağazanız eskidikçe ve satışlar arttıkça hedefiniz her 100 siparişten 1 satış elde etmek olmalıdır. Tabii ki burada önemli olan oran sadece conversion rate dışında sizin karlılığınızdır. %1 conversion rate yakalarken sizi tatmin eden karları elde etmeniz de çok önemli.
- Satış sonrası yapılması gerekenler? / İlk satışımı yaptım?
Öncelikle sevdiğimiz bir müzik açıp bunu kutluyoruz. Discord grubumuzda bizimle de paylaşmayı unutmayın. İlk siparişler çok özeldir. Eğer kargo sürecinde sıkıntılar yaşamak istemiyorsanız müşterinizin telefon numarasını sebebini nazikçe açıklayarak isteyebilirsiniz. Mağaza politikalarınızda da telefon numarasını kargo şirketi dışında şahıslarla paylaşmayacağınızı belirtmenizi tavsiye edebilirim. Ben de çok kıymetli bir satıcıdan öğrenmiştim. Yapmanız gerekenlerde detaylı bilgi için buradan ve bu makaleden faydalanabilirsiniz.
- Dolar şeklinde ödeme alabilir miyim?
Etsy kuralları gereği Türkiye’de yaşıyorsanız ve başka bir ülkede şirketiniz yoksa ödemelerinizi TL şeklinde ve TL hesabınıza alabilirsiniz.
- Mağaza para birimim TL mi USD mi olmalı?
Mağaza para biriminizi, açılış esnasında belirlersiniz ve istediğiniz zaman finances/ payment settings/ currency kısmından değiştirebilirsiniz.
Burada artı ve eksilerini düşünüp kendi kararınızı vermeniz önemlidir. Tl seçerseniz satışlarınızda %2.5 para birimi dönüşüm komisyonu kesmeyecektir. Fakat ülke şartlarında ham maddenizden, kargo fiyatlarınıza pek çok konuda değerler dolar üzerinden hesaplanırken satışlarınızda her zaman aynı karlılıkğı korumakta zorluk çekebilirsiniz. Karlılığınızı korumak için düzenli fiyat değişimi yapmanız algoritma açısından önerilmez.
Mağaza para biriminizi dolar seçerseniz maliyetleriniz TL bazında artarken dolar olarak benzer değerde kalacağı için karlılığınız aynı fiyat için uzun süre aynı oranda kalacaktır ve ürünlerinizde sık sık zam yapmak zorunda kalmayacaksınızdır. Fakat satışlarınızda %2.5 para birimi dönüşüm komisyonu kesilecektir.
Size tavsiyem Amerika’dan ve Avrupa’dan rakiplerinizle rekabet edebileceğiniz fiyatlara satabileceğiniz ürünler tercih edin. Eşsiz ve değerini sadece sizin belirleyebileceğiniz ürünler dışında benzeri olan ve yoğun rekabeti olan ürünlerde tüm kesintileri de dahil edip kargo fiyatlarının daha yüksek olacağını da göz önünde bulundurarak sizi tatmin edecek kazançlar için doğru ürünü bulmak önemlidir. Tüm bunları hesapladığınızda mağaza para biriminizi dolar seçtikten sonra da istediğiniz karlılığı elde etme şansınız var.
- Etys payment account reserve nedir?
Bazı durumlarda Etsy hesabınızda payment acount reserve olabilir. En yaygın durum ilk satışınızı yapmış olmanız olacaktır. Etsy bu politikası sayesinde satıcı ve alıcıyı korumayı hedefler. Detaylarına gelecek olursak rezerv konulduğundan itibaren 90 gün boyunca devam eder. Sipariş aldığınızda paranızın %25’ini alabilirsiniz. Fiziksel ürünlerde kargo takip no’nuzu girdikten sonra kalan % 75’lik kısımdaki rezerv de kalkacaktır. Eğer takip no girmezseniz siparişin ardında 45 gün sonra paranızın kalanını alabileceksiniz. Bazı dönemler bu politikada aksaklıklar olabilir paranız vaat edilenden daha geç yatabilir. Rezerviniz geç kaldırılabilir. Tüm bu durumlarda size yardımcı olabilecek merci Etsy Support ekibidir. Etsy help’ten mail atabilir ya da canlı desteğe başvurabilirsiniz.
Payment account reserve ani yükselen satış durumlarında veya fikri mülkiyet hakları ihlali durumunda da uygulanabilir. Daha detaylı incelemeniz için etsy help’ten bu linki inceleyebilirsiniz.
- Verify Your Bank Account nedir?
Etsy ödemeleriniz alacağınız banka hesabınızı doğrulamak için düşük tutarda bir parayı siz onayladıktan sonra hesabınıza gönderir. Bu süre bir iki iş günü sürebileceği gibi bir haftayı da bulabilir. Eğer bir haftadan uzun sürdüyse Etsy ile iletişime geçebilirsiniz. Yatan ücreti küsuratı ile istenen bölgeye girip doğruladıktan sonra banka hesabınız doğrulanmış olur ve belirlediğiniz aralıkla paranız bu hesaba yatar. Banka hesabınızı değiştirmek istediğinizde Etsy sizden tekrar doğrulama isteyecektir. Tüm bu adımları doğru yapabilmeniz için etsy help’ten bu linki inceleyebilirsiniz.
- Etsy Ücret İadesi Nasıl Yapılır?
İade sebeplerinin neler olabileceğini ve nasıl iade yapılacağını öğrenmek için bu linke tıklayınız. Tecrübeli satıcılar derki ‘Fiyatlandırmalarınızı hesaplarken iade ihtimalini düşünerek hesaplayın’ . İade çok sık karşılaştığınız bir durum olmasa da e-ticaretin bir gerçeği ve uzun soluklu bir iş yapmak istiyorsanız tecrübeli satıcıların bu nasihati çok işinize yarayabilir.
- Title yazarken doğru ayraç kullanımı
Ayraç kullanımı için noktalama kurallarına uymanız yeterlidir. Hangisini kullandığınızın pek önemi bulunmamaktadır. Doğru ayraç kullanımına birkaç örnek vermek gerekirse;
Keyword 1, Keyword 2, Keyword 3,
Keyword 1 – Keyword 2 – Keyword 3 –
Keyword 1 | Keyword 2 | Keyword 3 |
Ben karakter tasarrufu için virgül kullanıyorum ama istediğinizi tercih edebilirsiniz.-
- Listelerimde yayınladıktan sonra değişiklik yapabilir miyim ve yaparsam yeniden listeleme ücreti kesilir mi?
Listelemenizi yaptıktan sonra üstünde değişiklikler yapabilirsiniz ve bu durumda sizden ek bir ücret kesilmez. Ürününüz satıldıktan sonra stok güncellemesi olduğunda ve eğer otomatik yenilemedeyse listeledikten sonra 4 ay sonra satılmazsa tekrar listeleme ücreti kesilir.
- Varyasyonlarda çeşitliliğimi nasıl arttırabilirim?
Varyasyon konusunda Etsy bize 2 adet hak tanımıştır. Bu durum ürününüz için yeterli olmayabilir. Daha fazla seçenek tanımak isteyebilirsiniz bunun için size iki farklı yöntem önerebilirim.
1. Ürününüzde personalization kısmını zorunlu hale getirip tüm varyasyonları alıcının girmesi gerektiğini açıklayarak belirtebilirsiniz. Fotoğraflarınızda da nasıl doldurulması gerektiğine dair rehber alanlar hazırlayabilirsiniz. Bu yöntem üşengeç alıcıların satın almaktan vazgeçmesine sebep olabileceği gibi farklı varyasyonlar için farklı fiyat değerleri girmenizi de engeller.
2. Diğer bir yöntem ise varyasyonları yazarken kombinasyonlar belirlemektir. Örneğin ürününüz bir tişört. Renk, beden ve yaka tipi seçenekleriniz var. Renk değişimi ve bedende fiyat değişmezken yaka tipinde fiyat değişiyorsa. İlk varyasyonda Red-S, Red-M, Red-L… Orange-S, Orange-M, Orange-L… Blue-S… gibi seçenekler ekleyebilirsiniz. İkinci varyasyonunuzu hazırlarken ‘Prices vary for each style’ seçeneğini seçtikten sonra crew neck, v-neck, polo gibi seçenekler ekledikten sonra dilediğiniz fiyatları da yanındaki alana yazabilirsiniz.
Mantığını kavradıktan sonra sizin için en ideal olanı uygulayabilirsiniz.
- Dijital ürünlerde custom order nasıl oluşturulur, kargo takip numarasi istedigi yere ne yazacağım?
Özel siparişler için normal liste oluşturup bunu made to order şeklinde yayımlayabilirsiniz.
- Mağaza visitlerim çok düşük ne yapmalıyım?
Mağazanızı yeni açtınız, ve günlük visitleriniz tek basamaklı bazen iki basamaklı olacak şekilde ilerliyor. Henüz satış da yok. Endişelenmenize gerek yok ama çalışmaya ihtiyacınız var. Öncelikle view ve visit sayıları her kategori için farklılık gösterecektir, bazı kategoriler daha popüler olup daha sık aranabilir.
Kendinize sormanız gerekenler:
Mağazamda doldurmam gereken kısımları doğru şekilde ve yeterince doldurdum mu?
Bu kısımda size başarılı rakipleriniz rehber olabileceği gibi YouTube kanalımızdaki şu linki de inceleyebilirsiniz.
Ürünlerimi listelerken başlığı, açıklamayı ve tagleri ne kadar hatasız yapıyorum?
Tecrübeli satıcılar der ki ‘’Bu işin doğrusu yoktur ama yanlışı vardır’’. Hiçbir ürün için ideal, mükemmel, tek doğru olan bir listeleme yöntemi yoktur ama arama motoru optimizasyonu için yapabileceğiniz bazı püf noktalar vardır. İhtiyacınız olan nasıl yapılacağını bilmek ve size arama motoru optimizasyonunda keyword bulmanızı sağlayacak yöntemleri bilmeniz.
Bu konuları detaylı incelemek için bu iki link 1, link 2 bakabilirsiniz.
Yeterince ürün listeledim mi?
Mağazanızda ürün sayısını arttırdıkça görünme olasılığınız artacaktır. Tabii listelemeleri yaparken bir önceki sorunuzun cevabı evete yakın olmalı. Üstüne çalışılmış olabildiğince az hatalı yapılmış her listeleme oldukça kıymetlidir.
Ne sıklıkla listeleme yapıyorum?
Mağazanızla ilgilenmeniz, yeni ürünler listelemeniz ve bunları günlük olarak düzenli yapmanızın view ve visitlerinize pozitif etkisi olacaktır. Her gün bir ürün listelemenizi tavsiye edebiliriz ama bu durum sizin ürünleriniz için mümkün değilse haftada 3-4 listelemenin de faydası olacaktır.
Sosyal Medya’yı aktif kullanıyor muyum?
Tüm visitlerinizi Etsy içerisinden beklemeniz size vakit kaybı yaşatabilir, ürünleriniz için en uygun sosyal medya kanallarında aktif içerik paylaşımlarına başlamalısınız. Bu durum aynı zamanda markalaşmanıza da destek sağlayacaktır.
- Mağazamda visit var satış yok ne yapmalıyım?
Öncelikle tebrikler visit yakalamanız güzel bir başarı.
Eğer bu satışa dönüşmüyorsa belki ürünleriniz alıcısıyla karşılaşmıyordur. Listelemelerinizde ürününüzle alakalı olmayan keywordler var mı kontrol edin.
Bir başka sebep ise alıcıya güven vermemeniz olabilir. Etsy’ e göre alıcı için en önemli kısım fotoğraf. E-ticaret de alıcı ürüne dokunmadan, koklamadan, hissetmeden alır ve ona rehber olacak ilk şey fotoğraflarınızdır. Fotoğraflarınız ürününüz hakkında pek çok şeyi aktarabilmelidir. Bu konuda kendinizi geliştirmek isterseniz size YouTube kanalımızdan bir link bırakıyorum.
Fotoğraflar dışında ürün açıklama kısmını da yeterince açıklayıcı olmalıdır. Her satıcı bu kısmı detaylı okumayabilir ama spesifik bir ürün arayanlar için bu kısım karar aşamasında çok önemlidir. Örneğin bebek tişörtü satıyorsunuz fotoğraflarınız rakiplerinize kıyasla alıcı için daha açıklayıcı ve anlamlı. Ama açıklama kısmında organik pamuklu olduğunu vurgulamamışsınız bu durumda böyle bir talebi olan alıcı ürünü almaktan vazgeçebilir. Ya da sattığınız paketli gıdanın FDA belgesi olduğunu belirtmediğinizde ve belgenin anlamından bahsetmediğinizde güven sağlamak konusunda zorlanabilirsiniz.
Diğer sebep ise rekabeti çok yüksek olan neredeyse aynısı çok satılan bir ürününüz vardır. Etsy alıcısı için fiyat önemli bir kriter değildir, 0.5 dolar daha düşük fiyat girerek tüm satışları siz yapamazsınız ama çok benzer ürünlerde diğer kriterlerde aynıysa fiyat kıyaslaması yapılabilir.
Tüm bunları gözden geçirdiğimizde en büyük kozunuz rakip analizidir. Aynı ürünü başka bir satıcı satabiliyorsa sizden farklı neler yapıyor incelemek ve o doğrultuda geliştirmeler yapmak çok önemlidir.
- Ürünümü favoriye alan müşteriye mesaj atmalı mıyım?
Hayır, bu Etsy tarafından spam olarak bildirilir. Mağazanıza ve ürünlerinize favoriler geliyorsa tebrikler ürünleriniz beğeniliyor. Eğer ürünlerinizi beğenen kişilere özel indirim tanımlamak isterseniz bunu marketing/ sales and discounts/ automatically send offers to interested shoppers/ favorited item kısmından düzenleyebilirsiniz. Bu sayede Etsy sizin yerinize otomatik mail atacaktır. Aynı kısımda sepete atanlar ve daha önce sizden alış-veriş yapanlar için de kuponlar hazırlayabilirsiniz. Bu kısımları değerlendirmenizi tavsiye ederim.
- Bir ürüne birden fazla indirim uygulanabilir mi?
Ürünlerinize birden fazla indirim tanımlı olabilir fakat sadece en yüksek olan geçerli olacaktır.
- Ücretsiz kargo garantisi (Free shipping guarantee) nedir? Nasıl yapılır?
Bu makaleyi inceleyebilirsiniz.
- Express kargo seçeneğini sadece belirlediğin ülkeler için nasıl ekleyebilirim?
Kargolarınızı standart gönderim yapıyorsunuz ve isterlerse müşterilerinize express kargo hizmeti sunmak istiyorsunuz ama bunu her ülke için düşünmüyorsanız: Bir adet listing hazırlayın bu listing’de express kargo hizmetinizi satışa sunun ve geçerli olmasını istediğiniz ülkeleri kargo profiline ekleyin. Bu listenizi mağazanızın öne çıkanlarına ekleyin. Böyle bir hizmetiniz olduğunu ürünlerinizin açıklama kısmına da eklemeyi unutmayın. Böylelikle farkeden ve ihtiyacı olan müşteri adaylarınız bu hizmetinizden faydalanabilir. Pek çok örneğini Etsy’de ufak bir gezinti yaparak bulabilirsiniz.
Ya da kargo profilinize sadece express kargo seçeneği vereceğiniz ülkeleri dahil edin.
- Sosyal medyamda farklı pazar yeri mağazamın link verebilir miyim?
Evet, sosyal medyanızda link paylaşırken satış yaptığınız diğer global ve lokal Pazar yerlerinin ya da satış yaptığınız websitenizin linkini verebilirsiniz. Fakat bu linkleri Etsy mağazanızda paylaşamazsınız. Etsy müşterilerini başka kanallara yönlendirmenizden hoşlanmayacaktır. Aynı zamanda Etsy’de mesajlaştığınız bir müşterinizi de farklı ödeme yöntemleri için yönlendirmek ve paranızı Etsy dışında bir kanaldan almanız da uygun olmayacaktır. Ama sosyal medya hesaplarınız sizin markanızı temsil eder ve farklı linkler vermeniz sorun teşkil etmeyecektir.
- Sosyal medya hesabımın linkini anons veya description kısmına ekleyebilir miyim?
Etsy size kendi sağladığı olanaklar ile sosyal medya hesaplarınızı entegre etme şansı verir. Fakat canlı desteğe bu konu hakkında danışmıştım ve bana sm linklerimi anons ve description kısmında paylaşmam da sıkıntı olmayacağını söylediler.
- Bazı mağazalar politikalarına ek yazı eklemiş ben nasıl yapabilirim?
2016 yılı öncesi açılmış ve mağaza politikaları düzenlenmiş mağazalarda ek yazılar yazılabilecek daha fazla alan vardır ve dilerlerse bu şekilde kullanmaya devam edebilirler. Fakat 2016 yılı sonrası açılmış ve mağaza politikaları düzenlenmiş mağazalarda çoğu kısımda ek yazı ekleme şansımız yoktur. Etsy’e bu konu hakkında danışırsanız size FAQ kısmını değerlendirebileceğinizi söyleyecektir. Bahsettiğim farklı mağaza politikalarını daha detaylı incelemenizi için bu iki link inceleyebilirsiniz.
2016 yılı öncesi ve 2016 yılı sonrası
- Mağazamın satışlarını göstermeyi nasıl kapatabilirim?
Settings/options/son soruya no hide them diye cevap verirseniz satış içeriğinizi gizeyebilirsiniz.
- Etsy Ads (Reklam) Stratejisi
En hatasız adımları atabilmek için konuya hakim olmak ve mağazanıza uygun kararı almak en iyisi olacaktır. Bu konuda yazılı makalemizden faydalanabileceğiniz gibi YouTube kanalında belli noktalarda kesişse de farklı fikirlere sahip tecrübeli satıcılarımızın yorumlarını dinlemek size çok şey katacaktır.
- Canlı chate nasıl bağlanabilirim?
Sırayla
Help.etsy.com adresine girin.
Contact Etsy Support girin.
Buying on Etsy tıklayın.
Help with an order tıklayın.
I still need help tıklayın.
Ya da direkt linke tıklayarak bağlanabilirsiniz .
Eğer ulaşamazsanız minik bir ipucu, ben de kıymetli bir satıcıdan öğrendim. Facebook etsy’nin hakkında kısmındaki linkten ulaşabilirsiniz.
- Başka mağaza ürünlerimi kopyaladı. Ne yapabilirim?
Etsy ilk olarak sizin bu mağaza sahibi ile iletişime geçmenizi ister. Siz bu mağaza sahibine uygun bir dil ile bu ürünleri kaldırmasını söylemelisiniz. Eğer kaldırmaz ise Etsy’ye şikayet edebilirsiniz.
- Etsy’de ikinci mağazamı açabilir miyim?
Etsy’de ikinci mağazanızı açmak için herhangi bir engel yoktur. İkinci veya daha fazla mağaza açmak için yeni bir hesap ve yeni mail adresine ihtiyacınız var. Hesabınızı açarken aynı kredi kartını ve banka bilgilerini kullanabilirsiniz. Sürekli hesaba giriş çıkış yapmamanız için etsy farklı bir browser kullanmamızı önerir. Ama aynı browser üzerinden de giriş çıkış yapabilirsiniz.
- Review için Müşterilere Mesaj Atabilir miyim?
Ürün içine ekleyeceğiniz bir mesaj ile review isteyebilirsiniz. Mesaj ile de bunu yapabilirsiniz ama bu çok önerilen bir yöntem değildir. Bu yöntemi kullanıyorsanız da spam yapmamaya özen gösterin.
- Negatif yorum aldım ne yapmam lazım?
Yapılan negatif yorum, Etsy’nin politikalarını ihlal etmedikçe veya üye hesabının kalıcı olarak silinmesini talep etmedikçe kaldırılamaz. Etsy politikalarına uygun olan olumsuz bir yorumla başa çıkmanın en iyi yolu, bir sonraki ürünü sattığınızda alıcının bahsettiği sorunları çözmeye çalışmaktır.
Alıcınızın bahsettiği sorun, iyileştirebileceğinizi düşündüğünüz bir sorunsa, önce alıcıyla mesaj yoluyla iletişim kurun. Bir yorumun Etsy’nin politikalarını ihlal ettiğini düşünüyorsanız, bunu bildirebilirsiniz. Olumsuz olan ancak Etsy’nin politikalarına uyan yorumlar kaldırılmaz.
Etsy’nin politikalarını ihlal eden yorumlar:
Özel bilgileri içerir. Müstehcen, ırkçı veya taciz edici dil ya da görüntüler içerir.
Ayrımcılıkla Mücadele Politikamızı İhlal Eder
Yasaklanmış tıbbi ilaçları içerir
Reklam veya spam içerir
Etsy veya üçüncü taraf gibi satıcının kontrolü dışındaki şeyleri içerir
Tehdit veya alıcı, satıcıyı orijinal işlemde üzerinde anlaşmaya varılmayan ek öğeleri sağlamaya zorlamak amacıyla olumsuz bir inceleme bırakırsa
Bir alıcı, bir geri ödemenin garanti edilip edilmediğine bakılmaksızın, satıcıyı geri ödeme sağlamaya zorlamak için olumsuz bir inceleme bırakırsa
Bir satıcı, olumlu bir inceleme karşılığında alıcıya ek mallar, hizmetler veya tazminat teklif ederse
Bir yorum bu kurallardan birini ihlal etmediği sürece Etsy yorumu kaldırmaz. Alıcınızın olumsuz bir inceleme bırakmasına neyin yol açtığını biliyorsanız,Alıcınıza ortaya çıkan sorunları gidermeye yardımcı olacak bir çözüm sunun.
Olumsuz bir incelemeye neyin neden olduğundan emin değilseniz, profesyonel ve nazik olun. Alıcının olumsuz deneyimine neyin neden olduğunu anlamanıza yardımcı olacak açık sorular sormak en iyisidir. Ardından, sorunlarını çözüp çözemeyeceğinize ve yanlış anlamaları giderip gideremeyeceğinize odaklanın. Hızlı yanıt vermek ve sorunu çözmeye istekli olduğunuzu göstermek, alıcının incelemesini düzenlemesine neden olabilir.
- Müşteri siparişi iptal etti, ne gibi bir süreç izlemeliyim?
Burada karar tamamen size kalmıştır. Amacımız para kazanmak olabilir ama kendinizi müşterinin yerine koyun. Ürünü almaktan vazgeçmişsiniz ve satıcıyla iletişim kurmuşsunuz size bu konuda yardımcı olmaması memnuniyetinizi oldukça düşürecektir. İptal istediği süre zarfında ürünleri için emek harcamış olabilirsiniz ve karşılığını almak en doğal hakkınız. Bu durumda müşterinize harcadığınız emekten bahsedip kısmi iade yapabileceğinizi belirtebilirsiniz. E-ihracat’a yeni başlayacak dostlarım merak etmeyin pürüzler olabilir ama çözümleri vardır. Sık karşılaşılan bir durum değildir. Ama karşılaşırsanız soğukkanlılığınızı koruyun ve çözüm odaklı yaklaşın.
- Mağazamda sattığım ürünlerimi nasıl gizleyebilirim?
Satış sayınızı gizleyemezsiniz ama ne sattığınızı gizleyebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar sırasıyla Shop manager/settings/options seçtikten sonra en alt kısımda sold listings seçeneği için no, hide them seçmek şeklindedir.
- Ürün listelerken telifli kelimeleri nasıl kontrol edebilirim?
Bu linkten eklemeyi düşündüğünüz ve telifli olma ihtimali olabilecek kelimelerinizi kontrol edebilirsiniz. Unutmayın ki pek çok kelime telifli olabilir. Ama özel isim olmayan ifadelerin telifleri sizin kategorinizle alakalı bir ürün ya da hizmet için değilse kullanmanızda sakınca yoktur. Örneğin pink kelimesi pembe rengi temsil etmesine rağmen bir makarna markasının ismi olabilir. Siz bu kelimeyi sattığınız bir peluş ayının betimlemesi esnasında kullanabilirsiniz.
Vergi Şirket Muafiyet
- Şahıs şirket ve diğer vergi mevzuatları hakkında genel bilgi
Bu konuyu uzmanına bırakmak en iyisi olacaktır.
- Vergi numarası nedir?
Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişilere verilen vergi kimlik numarasıdır.
- Etsy’de satış yapmaya yeni başlayan ve şirket olmayanların hepsi ‘Esnaf Muafiyet Belgesine sahip olması gerekiyor mu?
Bir Türkiye vatandaşı olarak sorumluluklarınızı yerine getirip vergilendirmenizi yapabilmeniz için ya esnaf muafiyet belgesi almalısınız ya da şahıs şirketi kurmalısınız. Eğer işiniz esnaf muaflığının şartlarını sağlıyorsa muhakkak başvurun. Eğer şartları sağlamıyorsanız şahış şirketi açmalısınız.
- Etsy Giderleri Nasıl muhasebeleştirilir(2022)?
Bu linkten nasıl yapacağınızı inceleyebilirsiniz.
- Esnaf Muaflığı Nedir?
Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlara denir. (193 sayılı Kanunun esnaf muaflığını düzenleyen 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı benti)
- Vergi muafiyet belgesi kimlere verilir?
Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlara verilir.
- Esnaf Muafiyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?
Bu belgenin amacı evinden basit makine ile ya da elde üretim yapıp sadece internet üzerinden satış yapacaklar için kolaylık sağlamaktır. Türkiye’de dahil olmak üzere pek çok pazar yeri bu belgeyi kabul etmezken Etsy’nin kabul etmesi biz el emekçileri için çok güzel bir şans. Belge sayesinde hesabınıza yatan paradan sadece %4 kesinti oluyor. Fakat harcamalarınızı gider olarak gösteremezsiniz. Eğer şartlarını sağlıyorsanız internet üzerinden kolayca başvurabilirsiniz ya da bağlı olduğunuz vergi dairesine dilekçe ile başvurabilirsiniz. Başvurunuzun ardından yetkili memur evinize ziyarete gelip ürünlerinizi inceleyebilir ya da sizden ürünleriniz ve çalışma ortamınızın fotoğraflarını göstermeniz için vergi dairesine çağırabilirler. İncelemeler sonrası şartları sağlarsanız vergi dairenizden belgenizi teslim alabilirsiniz. Sırada bu belge ile ticari hesap açtırmak var. Çoğu banka bu konuda tecrübeli ama Nace kodunun 47.91.14 olması gerektiğini ek olarak belirtebilirisiniz. Bu belge güncel olarak yıllık 320.000 tl kazanç için geçerlidir. Eğer bir yıl içinde bu sınırı aşarsanız tebrikler işler istediğiniz gibi gitmiş demektir. Ve artık bir şahıs şirketi açmanın da zamanı gelmiştir. Yeni senenizde şirketinizi açmayı unutmayın.
- Etsy’de satış yapan kişiler Esnaf Muafiyet Belgesi alıp vergi indiriminden yararlanabilir mi?
Evet, Etsy’de satış yaparken esnaf muafiyet belgenizi kullanabilirsiniz ve vergi indiriminden yararlanabilirsiniz. Burada eksik bilinen bir konuya dikkat çekmek isterim % 4 verginizi ödüyorsunuz. Bu belge sayesinde vergi ödememek gibi bir şansınız yoktur ve güncel yayınlanan mevzuata göre 320.000 tl’ye kadar bu vergi indiriminden faydalanabilirsiniz eğer bu limiti aşarsanız tebrikler işler istediğiniz gibi gidiyordur ve yeni senenizde şirket açmalısınız.
- Esnaf Muafiyet Belgesine sahip olan kişi %18 VAT’ı (KDV) öder mi?
Hayır. Eğer e-ticaret yapmak için uygun olan (9/10) esnaf muafiyet belgeniz varsa, belgenizle birlikte açtığınız ticari hesabınza yatan paradan sadece %4 kesinti olur. Bunun için sizin ek faturalandırma yapmanıza gerek yoktur.
- Esnaf muafiyet belgesi almak için gerekli olanlar nelerdir?
Kısaca özetlemem gerekirse ‘’Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlara denir. (193 sayılı Kanunun esnaf muaflığını düzenleyen 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı benti)’’ şartını sağlamak ve ait olduğunuz vergi dairesine başvurmak gereklidir. Daha detaylı şartları incelemeniz için sizinle resmi gazete yayınını paylaşıyorum.
- Vergi muafiyet belgesi dijital ürünlerde geçerli oluyor mu ?
Hayır, geçerli değildir. Daha detaylı şartları incelemeniz için sizinle resmi gazete yayınını paylaşıyorum.
- Esnaf muafiyet belgesini nasıl alırım?
Dilerseniz internetten başvurabilirsiniz ya da dilekçenizi yazıp direkt vergi dairenize başvurabilirsiniz. https://ivd.gib.gov.tr adresinden e-devlet üyeliğinizle giriş yaptıktan sonra arama kısmına esnaf muafiyet yazarsanız otomatik dilekçe ile karşılaşacaksınız. Her durumda da ilgili memurlar ürünlerinize incelemeye ikametgah adresinize gelecektir ya da sizden vergi dairesine gelip ürünlerinizin, çalışma ortamınızın, kullandığınız ekipmanlarınızın fotoğrafını göstermenizi isteyecektir. Bu aşamaları geçtikten sonra eğer onaylanırsanız size esnaf muafiyet belgeniz hazır olduğunda vergi dairenizden teslim alabilirsiniz. Eğer Türkiye’de de satış yapıyorsanız aynı belgeyi fatura olarak kullanıp müşterilerinize verebilirsiniz. Bunun için teslim aldığınız belgeyi çoğaltmayı unutmayın.
- Muafiyet belgemle aldığım banka hesabımda kesinti olmuyor ne yapmalıyım?
Bazen bankalarda hesap açılımı esnasında hatalar olabilir, eğer kesintiniz para yatar yatmaz gerçekleşmiyorsa bankanıza tekrar başvurun ve düzeltme yapmalarını talep edin. Nace kodunun 47.91.14 (Radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret) olacağını belirtirseniz size daha rahat yardımcı olabilirler.
Kargo
- Hangi kargo firması?
Yurtdışı gönderimi olan tüm firmaların websitelerini ziyaret edip, kendileriyle görüşüp imkanlarını ve fiyatlarını kıyaslayarak sizin için en doğru kararı verebilirsiniz. Aynı hizmeti sunan firmalarda fiyat kıyaslaması yapınız. Fiyatlara hızlıca bakma isterseniz kargosec.com üzerinden pek çok firmanın fiyatlarını aynı anda görebilirsiniz. Müşteri hizmetlerinin ulaşılabilirliği ve firmanın çözüm odaklı ve satıcı dostu olması önemlidir. Eğer daha önce bir firmayla anlaşmanız yoksa ve bu işe yeni başlıyorsanız aracı firmalarla çalışabilirsiniz. Entegrasyon hizmetleri ve nispeten daha uygun fiyatlı ücretler çıkarmaları sayesinde siparişlerinizi daha kolay kontrol edebilir ve pek çok evrak işini pratikçe halledebilirsiniz.
- İlk satışım geldi, yurtdışına nasıl gönderebilirim?
Öncelikle sevdiğiniz bir şarkıyı açıp bu harika haberi kutlayın. Yurtdışı gönderimi olan tüm kargo firmaları ya da aracı kargo firmaları ile gönderebilirsiniz.
- ABD’ye Gıda Gönderebilir Miyim?
Evet, gerekli şartları sağlarsanız gönderebilirsiniz. FDA belgesi alarak paketli gıdalarınızı Amerika’ya gönderebilirsiniz. Ürününüzün saklanma ve taşınma koşullarının gereklilikler için bir gıda mühendisiyle çalışabilirsiniz. Kargo firmanıza gıda hakkındaki güncel politikalarını sorun çünkü gıda taşımayı reddeden veya istediğiniz koşullarda taşımayan firmalar olabilir.
- MSDS (Güvenlik Bilgi Formu) Nedir?
Malzeme Güvenlik Bilgi formu, kimyasal ürünler için gerekli olup ürüne maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkileri ürünün taşınması, depolanması veya kullanımı ile ilgili tehlike değerlendirmesi maruz kalma riski altındaki işçileri korumak için önlem ve acil durum prosedürlerini içeren formdur.
- FDA Belgesi Nedir?
Amerika’ya göndereceğiniz gıda, ilaç ve medikal cihazlar için almak zorunda olduğunuz belgedir.
- Desi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Desi, kargoların hacimsel ağırlığını belirtmek içim kullanılan tüm kargo firmalarında geçerli birimdir. ( en x boy x yükseklik ) / 5000 şeklinde hesaplanır. Desi arttıkça kargo fiyatınız da artacaktır. Fazla ücretler ödememek için kargo paketleme şekilleriniz gözden geçiriniz.
- Teslim olduğu halde hala in transit görünen kargolar için ne yapabiliriz? In transit kalırsa Etsy açısından bir sorun teşkil eder mi?
Etsy ile iletişime geçip destek alabilirsiniz.
Gümrük
- Tariff ya da gtip numarasını nereden öğrenebilirim?
Bu adresten ürününüzü basitçe tanımlayan kelimeyi aratarak, ürününüzü tanımlayan en uygun gtip numarasını öğrenebilirsiniz.
Kategori bazında detaylı bakmak isterseniz bu linkten araştırabilirsiniz.
- IOSS Numarası Nedir?
Import One Stop Shop (IOSS), işletmelerin AB’ye ithal edilen gönderilerin satışlarına ait KDV’yi beyan edebilecekleri ve ödeyebilecekleri bir portaldır. 1 Temmuz 2021 tarihinden önce mal bedeli 22 Euro’ya kadar olan ürünlerin KDV muafiyeti bulunmaktaydı. Yapılan reform ile birlikte KDV muafiyeti ortadan kalkıyor ve AB’ye giden her ürün KDV’ye tabi oluyor. Mal bedeli 150 Euro’yu aşmayan gönderilerin gönderimi için satıcılar KDV’yi bildirmek ve ödemek için IOSS hizmetini kullanmayı tercih edebilir. IOSS tercih edildiği takdirde mal bedeli 150 Euro’ya kadar olan gönderilerin AB’ye gönderimi sırasında KDV ödenmez.
- IOSS numarası nasıl alabilirim?
Bu soruyu Etsy’e yönelik cevaplamak gerekirse: Eğerki Avrupa Birliği ülkelerinden bir sipariş alırsanız ve ücreti de 150 euro’nun altındaysa müşterinizin gümrük vergisi ödememesi için bu numarayı kullanmalısınız. Avrupa Birliğinden gelen siparişlerde Etsy sizinle IOSS numarasını siparişle birlikte paylaşır. Sizin herhangi bir başvuru yapmanıza gerek yoktur.
- Gümrük vergisi nedir? Kim öder?
Gümrük vergisi, dış ticaret yapan iki veya daha fazla ülke arasında ve hizmetlerin ülkeye girişlerinde o ülke ekonomisinin aldığı vergidir. Alıcı taraf öder.
- Ülkelerin gümrük vergi limitlerini nereden öğrenebilirim?
Bu linkten ülkelerin vergi limitlerini öğrenebilir, olası siparişlerde müşterilerinizi durumla ilgili uyarabilirsiniz. Elbetteki gümrük vergisini ödeme sorumluluğu alıcıya aittir.
- Gümrük vergi fiyatlarını nasıl öğrenebilirim?
Bu linkten öğrenebilirsiniz, nasıl kullanacağınıza dair anlatım videosunu izlemeyi unutmayın. Tekrar hatırlatmalıyım ki gümrük vergisini ödemek alıcının sorumluluğundadır.
- Bazı müşteriler gümrük vergisinden dolayı olumsuz geri bildirim bırakıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim?
Ürünlerinizin açıklama kısmında nazik bir dille gümrük vergisi çıkabileceğini ve sorumluluğun alıcıya ait olduğunu muhakkak belirtin. Müşterilerinizi, siparişi kargolamadan önce eğer gümrük vergisi çıkacaksa uyarabilir, ortalama vergi değerini kendileriyle paylaştıktan sonra aldığı karar ne olursa olsun saygı duyup isteğini uygulayabilirsiniz. Müşteriniz satın almakta kararlıysa ürünü yollarsınız ama iptal etmek isterse memnuniyet açısından iptal etmenizi tavsiye ederim. Hali hazırda bu konuyla ilgili olumsuz bir review’iniz varsa cevap vermeden önce müşterinizle etsy üzeriden mesajlaşın ve kendisi sorumluluğu olduğunu kabul edip değişiklik yapmazsa etsy’e durumu belirtip review’i kaldırması için başvuruda bulunabilirsiniz.