Share This Article
ABD’li Yasa Yapıcılar Çin’in E-Ticaret Devlerinin Tercih Ettiği Ticaret Hükmünü Kısıtlamaya Yönelik Harekete Geçti
İki partili bir grup, Shein ve Temu gibi şirketlerin ürünlerini ABD’ye göndermesini zorlaştırmak istiyor
Senato Finans Komitesi Başkanı Ron Wyden dahil olmak üzere bir grup yasa yapıcı, de minimis sevkiyatları kısıtlamayı amaçlayan mevzuatı destekliyor.
ABD’li yasa yapıcılardan oluşan iki partili bir grup, Temu ve Shein gibi perakendecilerin tercih ettiği, Çin’den gelen malların az inceleme ve gümrük vergisi olmadan ülkeye girmesine olanak tanıyan bir ticaret hükmünü kısıtlamak için yeni bir yasa önerdi.
Perşembe günü açıklanan tasarı, tekstil ve giyim ürünlerinin de minimis hükmü yoluyla ithal edilmesini engelleyecek. Ayrıca, bu yolla girmesi yasaklanmayan mallar için sevkiyat başına 2 dolarlık bir ücret belirleyecek.
Yasa tasarısının arkasındaki yasa yapıcılar arasında Senato Finans Komitesi Başkanı Ron Wyden (D., Ore.) ve Bankacılık Komitesi Başkanı Sherrod Brown (D., Ohio) ile Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins (Maine) bulunuyor. Wyden’ın ofisi, Shein ve Temu’yu isim vererek bu süreci kötüye kullandıklarını söyledi.
Çin Komünist Partisi Özel Komitesi’nin 2023’te yayınladığı bir rapora göre, sadece bu iki şirket muhtemelen de minimis sevkiyatlarının neredeyse üçte birini oluşturuyor.
Shein, ithalat uyumluluğunu öncelik yapmaya devam ettiğini söyledi. Şirketin yönetim kurulu başkanı Donald Tang, bir şirketin nerede konumlandığına veya nereden sevkiyat yaptığına bakılmaksızın eşit şartlar yaratacak de minimis kural değişiklikleri çağrısında bulundu.
Temu yorum taleplerine yanıt vermedi. Şirket daha önce başarısının de minimis hükmüne bağlı olmadığını söylemişti.
Minimis hükmü, 2023’te bu yolla ülkeye giren paket sayısının 1 milyarı aşması ve büyük ölçüde Çin’den, özellikle de gelişmekte olan e-ticaret sektöründen gelen sevkiyatların artmasıyla birlikte artan bir incelemeyle karşı karşıya kaldı.
Her iki partiden yasa yapıcılar, çeşitli kesimlerden gelen şikayetler nedeniyle bu hüküm hakkında alarm verdi. Bu kesimler arasında haksız rekabetle karşı karşıya olduklarını savunan tekstil üreticileri, zorla çalıştırmayla üretilen malların yeterince incelenmediğini söyleyen insan hakları savunucuları ve de minimis sevkiyatların, özellikle fentanil için bir kaçakçılık kanalı olduğunu iddia eden kolluk kuvvetleri liderleri bulunuyor.